AKTIV KJØLING AS
Aktiv Kjøling AS, Oslo, 18.04.16
Rapport om filter, filterskift og ventilasjonsarbeider
Aktiv Kjøling AS, Oslo, 18.04.16
Rapport om filter, filterskift og ventilasjonsarbeider
EU-krav til luftfilter – EN 779:2012
– EU-standarden «Particulate air filters for general ventilation
Sawascreen Premium Premium Plus F7
– Filterets hovedfunksjon
– Filtertest F7 Premium
Svevestøv
– Artikkel fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt (FHI)
– Svevestøv og helse
– www.fhi.no/artikler/?id=52684
Våre erfaringer
-Partikkeloppsamling, trykkfall, utskiftingsfrekvens og oppsprekking av glassfiberfilter
Anbefalinger
-Luftkvalitet og beskyttelse av komponenter mot hyppig utskiftning
– Syntetisk filter
Aktiv Kjøling AS er en familieeid bedrift
Etablert sommeren 2007
8 ansatte
Postadresse
Postboks 96
0905 Oslo
Besøksadresse
Nedre Rommen 20
0988 Oslo
Telefon – 22324840
www.akv.no
post@akv.no
EU-KRAV TIL LUFTFILTER – EN 779:2012
Den europeiske standarden for klassifisering av filter EN 779, ble revidert i 2012. Denne standarden setter minimumskrav. Nye filter må derfor gjennom en filtertest og godkjennes etter EN 779:2012-standarden.
EN 779:2012 klassifiserer luftfilter på følgende måte.
Klasse G1-G4: grovfilter. Klasse M5-M6: middelfilter. Klasse F7-F9: finfilter.
Slutttrykkfall for grovfilter klassifiseres med 250 pa.
Sluttrykkfall for finfilter klassifiseres med 450 pa.
Filter innenfor klassifiseringen F7 er den filtertypen som benyttes mest som filter i ventilasjonsanlegg. For slike filter er kravet etter EN 779:2012 at det skal stoppe minimum 35 % av alle 0,4 mikrometer partikler ved en fastsatt luftmengde.
SAWASCREEN PREMIUM PLUS F7
Luftfilteret i et ventilasjonsanlegg har som sin hovedfunksjon å begrense mengden partikler fra å gå i omløp i inneluften ved å samle opp partikler i filteret.
Dette er viktig for å beskytte miljø og inneklima. Samtidig er det viktig å beskytte tekniske komponenter og kanaler i ventilasjonsaggregatet. Effektive luftfilter, som stopper en større andel partikler, er derfor svært viktig for å oppnå en god beskyttelse. Luftfilter av god kvalitet vil også forlenge levetiden til ventilasjonsaggregatene, som vil være kostnadsbesparende over lengre tid.
Våre syntetiske luftfilter, Sawascreen Premium Plus F7, er svært effektive. Vi har valgt Sawascreen Premium Plus F7 på bakgrunn av testresultatene.
SVEVESTØV
Luftforurensning er en kompleks blanding av partikler og gasser. De ulike komponentene har forskjellige egenskaper og evne til å gi helseskader, og det er store forskjeller i kunnskapen om dette. For de mest helseskadelige komponentene er det fastsatt grenseverdier og/eller luftkvalitetskriterier. Både kilder, egenskaper og mulige helseeffekter er beskrevet.
Nasjonalt folkehelseinstitutt har i en artikkel kommet med uttalelser om svevestøv, som denne rapporten bygger på.
Det kommer frem i artikkelen at svevestøv kan forårsake negative helseeffekter.
Mulige konsekvenser av eksponering for større mengder svevestøv er:
– Forverring av en rekke luftveissykdommer som KOLS, astma og lungekreft
– Høyt blodtrykk
– Forstyrrelser i hjerterytmen
– Økt risiko for hjerteinfarkt
Man regner med at opptil 800 000 mennesker årlig mister livet som følge av for høye svevestøvnivåer i uteluften på verdensbasis. Gode effektive luftfilter, som stopper partikler mer effektivt enn andre, vil dermed kunne begrense mengden svevestøv og redusere risikoen for negative helseeffekter i befolkningen.
Det er partikkelstørrelsen som anses å være en avgjørende faktor for helseeffektene «En rekke internasjonale studier tyder på at små forbrenningspartikler er mest helseskadelige» konkluderes det med i artikkelen. Av den grunn er det en stor fordel om slike partikler stopper i filteret.
VÅRE ERFARINGER
I tillegg fanger våre filter opp 25 %-35 % av partikler med størrelse på 0,1 mikrometer.
Filteret er derfor langt mer effektivt til å stoppe partikler i størrelsen 0,4 mikrometer og fanger også opp mindre partikler enn det som kreves av EN 779:2012.
Når filteret fanger opp partikler, vil trykkfallet vanligvis økes gradvis.
Trykkfallet er normalt slik:
Filtertype | Glassfiber | Syntetisk |
---|---|---|
Begynnertrykkfall (pa) | 89 | 104 |
Sluttrykkfall (pa) | 450 | 450 |
Når en større andel partikler samles i filteret, må filteret naturligvis byttes oftere. I byområder med høye svevekonsentrasjoner, må skift av syntetisk filter påregnes minst to ganger årlig. Samtidig er det potensielt helseskadelige partikler som samles opp i filteret. Siden færre potensielt helseskadelige partikler går gjennom filteret, vil luftkvaliteten bli bedre og risikoen for helseskade reduseres. Større oppsamling av partikler i filteret betyr også bedre beskyttelse av komponentene i ventilasjonsanlegg, så lenge filteret skiftes ut tidsnok.
Det kommer av og til spørsmål om begynnertrykkfallet som er høyere for syntetiske filter enn for filter av glassfiber. Det stilles ingen krav til begynnertrykkfall etter EN 779:2012. I noen sammenhenger har det likevel blitt påstått at energiforbruket har økt ved bruk av syntetisk fiber, men det er uklart for oss hvordan disse målingene har blitt gjort. Vi ser på dette som en naturlig konsekvens av at mer effektive filter, mulig krever mer energi.
Et annet moment i denne forbindelse er diskusjonen om hvordan glassfiberfilter fungerer over tid.
Erfaring viser at trykkfallet over filteret blir lavere (synker) etter en tid, sammenliknet med da dette var nytt. Vi har erfart at selv i bygg som ligger i by område og med høy konsentrasjon av svevestøv, har glassfiberfilter selv etter flere års bruk ett lavere trykkfall over filtret sammenliknet med da dette var nytt.
Det kan virke som om glassfibermatten går i oppløsning og derfor synker trykkfallet over filtret.
I disse tilfellene vil de oppsamlede partiklene kunne gå gjennom filteret.
Dette er en situasjon man bør forsøke å unngå.
ANBEFALINGER
Det er i fagmiljøet diskusjon om hvilken filtertype som egner seg best.
Hovedoppgaven til ventilasjonsfilter er å fjerne små og store partikler fra uteluften før den slipper inn i aggregatet. Herfra distribueres filtrert uteluft inn i byggets kanalnett.
I tillegg til innemiljøet er det viktig at komponentene i selve aggregatet ikke utsettes for støv som legger seg på vifter, gjenvinner og batterier.
Etter vår mening må hvilken filtertype man ønsker avgjøres ut fra en avveining av bedret luftkvalitet, økt beskyttelse av komponentene i ventilasjonsanlegget med hyppigere utskiftninger av filter, mot lavere begynnertrykkfall og påstanden om lavere energiforbruk med glassfibermatte.
Luftkvalitet og økt beskyttelse av komponentene i ventilasjonsanlegget er viktigere enn at filter må byttes ut hyppigere.
Det må være bedre med partikler og støv i filteret enn i inneluften.